Wyszukiwarka

MUS TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI;
200 g mrożonych truskawek
200 ml śmietanki kremówki
50 g masła roztopionego
100 g biszkoptów
100 ml mleka pełnego
100 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie wiśniowej galaretki
1 łyżka wiórków kokosowych
WYKONANIE;
Biszkopty pokrusz i wymieszaj z masłem.
Wyłóż nimi dno 4 foremek w kształcie serca(lub innym),wstaw do lodówki.
Truskawki rozmroź i posyp 2 łyżkami cukru,rozetrzyj widelcem na
gładką masę,przetrzyj przez sitko.
Żelatynę rozpuść w pół szklanki wrzącej wody.
Śmietankę wymieszaj z mlekiem i cukrem pudrem,podgrzej.
Połącz z żelatyną i truskawkami.
Przestudź i tężejącą masę przełóż do foremek na warstwę biszkoptów.
Wstaw do lodówki na około 4 godziny.
Przygotuj galaretkę(użyj mniej wody 300 ml) i odstaw do wystudzenia.
Foremki z deserem zanurz na chwilę w gorącej wodzie,żeby łatwiej deser
odstał od foremki.
Deser odwróć do góry i przełóż na talerzyk i z powrotem biszkoptowym spodem w dół.
Polej tężącą galaretką i wstaw do lodówki na około 40 minut.
Udekoruj boki wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy: