SKŁADNIKI;350 g makaronu - spaghetti
300 g mięsa mielonego
1 cytryna(otarta skórka)
1 łyżka orzechów piniowych
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
1 jajko
50 g bułki tartej
3 łyżki oleju
500 g sosu pomidorowego(gotowego np;słoik)
sól,pieprz
WYKONANIE;
Makaron ugotuj al dente.
Mięso mielone wymieszaj z orzechami,skórką z cytryny,roztrzepanym jajkiem,
posiekaną natką pietruszki,bułką tartą oraz przypraw do smaku solą,pieprzem.
Uformuj małe klopsiki(najlepiej wilgotnymi rękoma).
Usmaż je na rozgrzanym tłuszczu(smaż około 5-7 minut,po obu stronach),osącz
z nadmiaru tłuszczu.
Sos do makaronu podgrzej w garnku, połowę wymieszaj z odcedzonym makaronem,
(w garnku którym gotowałaś makaron),a do reszty sosu włóż klopsiki.
Przełóż makaron na talerz,a na wierzchu ułóż klopsiki z pozostałym sosem.
Sos jest łatwo przyrządzić samemu ; posiekaj cebulę,2 ząbki czosnku i zeszklij
na oleju,dodaj puszkę pomidorów i przypraw oregano,bazylią,solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz