SKŁADNIKI;1 szkl maku
1 szkl pszenicy
1/2 szkl miodu
1/2 szkl orzechów laskowych posiekanych
1/2 szkl rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE;
Pszenicę umyj i zalej wodą pozostawiając na noc.
Następnego dnia ugotuj i wystudź.
Mak opłucz i zalej wrzątkiem,odstaw na około 2 godziny.
Kiedy mak napęcznieje,zmiel przez maszynkę.
Rodzynki sparz i osącz na sitku.
W rondelku rozgrzej miód,dodaj zmielony mak,rodzynki,orzechy.
Całość dokładnie wymieszaj.
Wsyp ugotowaną pszenicę i połącz.
Przekładamy kutię do salaterki i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Do kutia dobrze jest dodać pomarańczową kandyzowaną skórkę lub
inne bakalie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz