SKŁADNIKI;podwójny filet z kurczaka
SKŁADNIKI; marynata
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy(np;Degusty)
WYKONANIE;
Pierś kurczaka oczyszczam,myję i kroję na pół.
Oliwę oraz sok z cytryny mieszam,dodaję wszystkie przyprawy,dokładnie
miksuję.
Smaruję filety marynatą i wstawiam je do lodówki na około 30-45 minut.
Następnie każdą połowę piersi szczelnie owijam folią aluminiową i piekę
w rozgrzanym piekarniku do 180*C około 20-30 minut.
RADA;
Suszone zioła można zastąpić świeżymi,a tuż przed wyjęciem kurczaka z
piekarnika,odwinąć go z folii i lekko podrumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz