SKŁADNIKI;biszkopt
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki kremu czekoladowego(nutelli)
2-3 polewy różnego koloru
kolorowe posypki,pisaki cukrowe
patyczki do lizaków lub lodówce
lub patyczki do szaszłyków obetnij ostre końce
WYKONANIE;
Biszkopt kruszę na drobne kawałki.
Mieszam z kremem czekoladowym i serkiem mascarpone.
Jeśli masa jest za sucha,dodaję więcej serka mascarpone i nutelli.
Masa jednak ma być gęsta.
Następnie formuję w rękach kulki i odstawiam na talerzyk.
Schładzam je w lodówce około 40 minut.
Jedną polewę rozpuszczam,namaczam w niej patyczki i wbijam je w kulkę
(do połowy).
Układam kulki na talerzu(patyczkami do góry)i wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Rozpuszczam kolejną polewę,zanurzam w niej kulki,strząsam delikatnie jej nadmiar,
posypuję kolorowymi posypkami.
Odstawiam do zastygnięcia lub maczam w następnej polewie i powtarzam resztę czynności.
Gdy ostatnia polew zastygnie,dekoruję kulki pisankami cukierniczymi.
Wstawiam je do szklanek(kulką do góry)tak,by niczego nie dotykały,podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz