SKŁADNIKI; na ciasto1 jajko
2 łyżka masła
30 g drożdży(lub 7 g instant)
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
150 ml mleka
SKŁADNIKI; na farsz
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1/2 kg kapusty kiszonej
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko do posmarowania
sól,pieprz
WYKONANIE;
Drożdże rozrób letnim mlekiem z cukrem.
Jeśli używasz drożdży instant,połącz je bezpośrednio z mąką i wlej
pół szklanki mleka.
Gdy drożdże podrosną dodaj mąkę,jajko,sól i wyrób ciasto.
Wlej roztopione ostudzone masło i jeszcze raz wyrób ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw na około godziny.
PRZYGOTUJ FARSZ; posiekaną kapustę ugotuj w małej ilości wody,odparuj.
Dodaj posiekaną,podsmażoną na oleju cebulę,sól,pieprz(dopraw do smaku).
Dusimy około 15-25 minut,przestudź i dodaj posiekane jajko na twardo.
Ciasto rozwałkuj,podziel na porcje,każdą rozciągnij na placek.
Wypełnij farszem,zlep i uformuj bułkę.
Ułóż knysze na blaszce,gdy podrosną posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180*C około 30 minut.
Knysze można pokroić na plastry i podawać np;czerwonym barszczem.
Farsz można również przygotować z kapusty włoskiej lub cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz