SKŁADNIKI;4 filety z karpia(średnie około 1 kg)
2 cebule duże
1 łyżka masła
500 g kurek(mogą być mrożone)
150 ml śmietanki 18%
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
sól,pieprz
sok z cytryny
oliwa do smażenia
WYKONANIE;
Filety umyj,osusz,skrop sokiem z cytryny,oprósz solą i wstaw do lodówki.
Cebulę pokrój w kostkę,grzyby odmroź.
Na patelni rozgrzej oliwę(olej)podsmaż cebulę,dodaj grzyby.
Smaż na dużym ogniu aby odparować wodę z grzybów.
Dodajemy masło i smażymy około 2-4 minut.
Rybę oprósz pieprzem i nasmaruj dobrze oliwą z oliwek.
Usmaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni(nie natłuszczaj jej).
Najpierw smażymy stronę ze skórką.
Przełóż filety do żaroodpornego naczynia,na wierzch wyłóż grzyby z cebulą,
wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.
Po tym czasie polej danie śmietaną i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Rybę przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz