SKŁADNIKI;
1 oprawiony karp(około 1,500 kg)
2 marchewki
1/2 selera małego
1 cebula
1 pietruszka
1 por
50 g blanszowanych migdałów
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz
sok z cytryny
2 listki laurowe
5-7 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
WYKONANIE;
Karpia umyj i pokrój na dzwonka,oprósz solą i pieprzem.
Warzywa obierz,obłóż,pokrój w paski,zalej litrem wrzącej wody.
Gotuj z dodatkiem masła i z przyprawami około 10-15 minut.
Wyjmij warzywa,a do gorącego wywaru włóż rybę.
Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
Ugotowaną rybę wyjmij,mięso oczyść z ości i ułóż na półmisku.
Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.
Śliwki mocz przez 10-20 minut,pokrój w paski,grubo posiekaj migdały.
Ugotowane warzywa połącz z kawałkami ryby i bakaliami.
Skrop sokiem z cytryny wymieszaj z sosem sojowym.
Danie można podgrzać w piekarniku lub podać na zimno.
1 oprawiony karp(około 1,500 kg)
2 marchewki1/2 selera małego
1 cebula
1 pietruszka
1 por
50 g blanszowanych migdałów
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
sól,pieprz
sok z cytryny
2 listki laurowe
5-7 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
WYKONANIE;
Karpia umyj i pokrój na dzwonka,oprósz solą i pieprzem.
Warzywa obierz,obłóż,pokrój w paski,zalej litrem wrzącej wody.
Gotuj z dodatkiem masła i z przyprawami około 10-15 minut.
Wyjmij warzywa,a do gorącego wywaru włóż rybę.
Gotuj przez 20-25 minut na małym ogniu.
Ugotowaną rybę wyjmij,mięso oczyść z ości i ułóż na półmisku.
Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.
Śliwki mocz przez 10-20 minut,pokrój w paski,grubo posiekaj migdały.
Ugotowane warzywa połącz z kawałkami ryby i bakaliami.
Skrop sokiem z cytryny wymieszaj z sosem sojowym.
Danie można podgrzać w piekarniku lub podać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz