Wyszukiwarka

KAPUŚNIAK

SKŁADNIKI;
150 g kapusty kiszonej
1 cebula
1-2 ziemniaki
1 kiełbaska wędzona
natka pietruszki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżka przypraw mieszanych
2 listki laurowe
2 kubeczki śmietany kwaśnej
WYKONANIE;
Podgrzewamy olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę.
Dodaj opłukaną kapustę i podsmażaj około 2-4 minuty.
Wszystko posyp kminkiem,słodką papryką i mieszanką przypraw oraz
dodaj nie wielką ilość pieprzu.
Dodaj kiełbasę(pokrój w plasterki)i zagotuj około 1 litra wody.
Zetrzyj obrane ziemniaki na tarce o grubym oczku i dodaj je do zupy.
Wrzuć listki laurowe,troszkę soli,pieprzu i gotuj na małym ogniu około 40 minut.
Zupę podajemy gorącą,posypaną natką pietruszki i razem z kwaśną śmietaną.

Brak komentarzy: