SKŁADNIKI;40 dag zielonych szparagów
1 cebula
4 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki tortowej
1 litr ciepłego(letniego)wywaru drobiowego
100 ml śmietany 12%
sól,cukier,pieprz i gałka muszkatowa
4 kromki bagietki
trochę natki pietruszki posiekanej drobniutko lub szczypiorek do posypania zupy.
WYKONANIE;
Szparagi obierz i pokrój na talarki.
Cebulę obierz,posiekaj bardzo drobno i zeszklij na 3 łyżkach masła.
Dodaj pokrojone szparagi i szybko podsmaż.
Wszystko oprósz mąką,zasmaż i zalej wywarem drobiowym.
Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.
Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze z 5 minut.
Dopraw do smaku solą,cukrem,gałką muszkatołową,pieprzem.
Kromki bagietki pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce masła.
Zupę podajemy z grzankami,posypaną natką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz