Wyszukiwarka

TARTA ORZECHOWO - CYTRUSOWA

SKŁADNIKI;
50 dag ciasta francuskiego
6 mandarynek bez pestek(z przylegającą skórką)
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietany do gotowania
1/2 cytryny(sam sok)
MASA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
120 ml wody
8 łyżek mleka w proszku
8 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
10 dag pokruszonych biszkoptów
płatki migdałowe prażone do dekoracji tarty
WYKONANIE;
Mandarynki dokładnie wyszoruj i osusz.
Pokrój je w plasterki.
Zagotuj w rondelku śmietanę z cukrem,włóż mandarynki.
Gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut i odstaw do wystygnięcia,
Dopraw sokiem z cytryny,potem odcedź w przypadku jeśli były pestki.
Sos zachowaj do posmarowania ciasta.
Orzechy zmiel grubiej.
Do rondelka wlej wodę,wsyp mleko w proszku,cukier,cukier waniliowy,wymieszaj i zagotuj.
Dodaj orzechy i jeszcze chwile wszystko zagotuj.
Zdejmij z ognia,zagęść pokruszonymi biszkoptami i odstaw do wystudzenia
Ciasto francuskie rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i wylep nim tortownicę
lub formę do tarty razem z brzegami.
Na cieście rozsmaruj masę orzechową,a na niej poukładaj plasterki mandarynek.
Pieczemy w 190*C około 20-30 minut(brzegi tarty powinne mieć jasnozłoty kolor).

Ciasto posmaruj odłożonym sosem i posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy: