Wyszukiwarka

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI;
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie makaronu kokardki
20 dag sera pleśniowego(lazur,gorgonzola)
podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietanki 30%
10 dag twardego żółtego sera
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
sól,pieprz
WYKONANIE;
Makaron gotuję al dente.
Pierś z kurczaka kroję w kostkę,oprószam solą i pieprzem i obsmażam na oleju.
Na tym samym tłuszczu szklę posiekaną cebulę i czosnek.
Podsmażam ze 2 minuty,dodaję rozmrożony szpinak.
Smażę około 5-7 minut,przyprawiam.
Wrzucam pokrojony w kostkę ser pleśniowy,wlewam śmietanę i zagotowuję.
Mieszam,aż ser się rozpuści.
Makaron łączę z kurczakiem i szpinakowym sosem.
Przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypuję serem startym na tarce.
Piekę 15-20 minut w temperaturze 190*C.

Brak komentarzy: