Wyszukiwarka

STRUDEL Z JABŁKAMI I PIERNIKIEM

SKŁADNIKI;
40 dag ciasta francuskiego
10 dag piernika lub pierniczków
100 ml śmietany kremówki
20 ml rumu lub koniaku
4 jabłka
2 łyżki masła
szczypta mielonego cynamonu
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Piernik pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj ze śmietaną,cynamonem i koniakiem lub rumem.
Jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej masło i króciutko podsmaż na nim jabłka.
Osącz jabłka z tłuszczu i dołóż je do piernika,dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt.
Rozsmaruj na nim masę piernikową - jabłkową i zwiń w roladę.
Roladę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu.
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz 15-20 minut.
Następnie  obniż temperaturę do 180*C i dopiekaj jeszcze 20-25 minut.

Wystudzoną roladę oprósz przez sitko cukrem pudrem.

Brak komentarzy: