SKŁADNIKI;2-3 ząbki czosnku
10 dag natki pietruszki(około 2 pęczków)
6-8 łyżek oliwy z oliwek
10 dag łuskanych orzechów włoskich
40 dag makaronu tagliatelle
sól,pieprz,płatki papryki
WYKONANIE;
Makaron gotuję w osolonym wrzątku(jak na opakowaniu),odcedzam.
W czasie gdy makaron się gotuje,prażę orzechy na suchej patelni.
Natkę pietruszki opłukuję,osuszam papierowym ręcznikiem,obrywam listki.
Czosnek obieram z łupinek,kroję i rozcieram nożem na desce.
Do blendera wrzucam natkę,orzechy,czosnek i oliwę,miksuję na średnich obrotach.
Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję.
Doprawiam je do smaku solą,pieprzem.
Makaron mieszam z pesto.
Całość posypuję płatkami papryki i dekoruję listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz