Wyszukiwarka

PACZUSZKI NADZIEWANE KREMEM

SKŁADNIKI;
50 dag ciasta francuskiego
1 jajko
cukier puder
SKŁADNIKI; na krem
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
5 łyżek cukru
2 żółtka
50 ml śmietany kremówki
30 dag mrożonych malin
WYKONANIE;
Z mleka cukru i budyniu ugotuj gęsty krem.
Ostudź go,mieszając.
Potem wmieszaj żółtka i śmietanę.
Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm.
Pokrój go w kwadraty o wielkości 12x12.
Na środku każdego kwadratu połóż 2 łyżki kremu waniliowego i po łyżce mrożonych malin.
Rogi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej po przekątnej.
Paczuszki ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz 15,następnie obniż temperaturę do 180*C
i piecz kolejne 15 minut.
Wystudzone paczuszki oprósz cukrem pudrem

Brak komentarzy: