SKŁADNIKI;40 dag ciasta francuskiego
KREM;
500 ml mleka
1/2 szkl cukru
2 budynie waniliowe w proszku
15 dag masła
1 łyżka rumu lub koniaku
25 dag winogron
POLEWA;
1 i 1/2 szkl cukru pudru
2 cytryny (sam sok)
1 łyżka rumu lub koniaku
15 dag dżemu porzeczkowego
WYKONANIE;
Ciasto podziel na dwie równe części i na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj(20x15 cm)
na dwa płaty.
Poprzekłuwaj ciasto widelcem i piecz do zarumienienia w temperaturze 200-220*C.
Odstaw do wystygnięcia.
Opłucz i osusz winogrona.
Na jednym płacie ciasta rozsmaruj połowę kremu,rozłóż winogrona,wyłóż resztę kremu.
Przykryj drugim płatem ciasta i odstaw do schłodzenia.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj gładka jednolitą masę,dodaj rum lub koniak.
Schłodzone ciasto posmaruj najpierw dżemem porzeczkowym,a następnie polewą z cukru pudru.
Odstaw do stężenia,pokrój potem w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz