Najsmaczniejszy i najświeższy można przygotować domowym sposobem z pasteryzowanego,kwaśnego mleka.
Należy je powoli ogrzewać do temperatury około 50*C,a następnie wlać na gęste sitko oddzielając serwatkę.Aby był bardziej zwarty i twardy,trzeba przełożyć go do gęstej lnianej chusty,przykryć deseczką i obciążyć.
Taki twarożek powinniśmy jadać na śniadanie bardzo często ze śmietaną,ziołami,przyprawami lub na słodko z dżemem lub miodem.Zawiera dużo białka i wapnia.
Odtłuszczony może stać się również ważnym składnikiem diety odchudzającej(niskokalorycznej)
Ponieważ 100g twarożku dostarcza zaledwie 75 kcal.
Twarożek odpowiednio przyprawiony może być doskonałym farszem;do pierogów,naleśników.
W polskiej kuchni tradycyjnym wypiekiem jest sernik z bakaliami,a na wielkanocnych stołach
często pojawia się kresowa pascha też z dodatkiem twarożku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz