Wyszukiwarka

PIEROŻKI Z KASZANKĄ

SKŁADNIKI; na ciasto
50 dag mąki
2 żółtka
2,5 łyżki śmietany(18%)
20 dag masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI; na farsz
20 dag wątróbki drobiowej
40 dag kaszanki
3 cebule średnie
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
oregano,majeranek,sól,pieprz
świeża bazylia,czubrica
POTRZEBNE TEŻ BĘDZIE;
1 jajko
pestki słonecznika
WYKONANIE;
CIASTO; mąkę,żółtka,śmietanę,cukier,sól,posiekane masło i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
FARSZ; pokrój cebulę i zeszklij na maśle.
Wątróbkę smażymy na oliwie(rozdrabniamy).
Cebulę,podsmażoną wątróbkę dodajemy do kaszanki,dopraw ziołami i przyprawami .
Podsmaż wszystko razem około 5-7 minut.
Ciasto rozwałkowujemy,wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz,dokładnie zlepiamy.
Pierożki rozkładamy na blaszce lekko natłuszczonej i smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy pestkami słonecznika.
Piekarnik nagrzej do 200*C i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.
Do farszu można dodać jeszcze jabłko.

Brak komentarzy: