Wyszukiwarka

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM

SKŁADNIKI;na ciasto
1 jajko
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
SKŁADNIKI; na farsz
1 cebula duża
40 dag mięsa gotowanego(wołowina,wieprzowina)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
majeranek
POTRZEBNE BĘDZIE;
cebula
sól,pieprz
kilka plastrów boczku wędzonego
WYKONANIE;
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
Masę dzielimy w misce na 4 części,jedną część wyjmujemy i wsypujemy
w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy odłożone ziemniaki,wbijamy jajko,solimy i wyrabiamy gładki ciasto.
Ugotowane mięso mielimy,cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Dodajemy podsmażoną cebulę i zmiażdżony czosnek i doprawiamy do smaku.
Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kluski.
Spłaszczamy okrągłą kluskę i na środek nakładamy porcję mięsnego farszu,
zlepiamy dokładnie brzegi ciasta tak aby w trakcie gotowania farsz nie wypłynął.
Gotowe kluski mięsne wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5-7 minut do
momentu aż wypłyną na wierzch.
Boczek kroimy w kostkę  i podsmażamy razem z cebulą,okraszamy tym kluski.

Brak komentarzy: