SKŁADNIKI;3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 jajek
20 dag czekolady mlecznej
10 dag czekolady gorzkiej
1/2 szkl mleka
1/2 litra śmietany(36%)
2 czekolady gorzkie do polewy
WYKONANIE;
Białka ubij,dodaj cukier i nadal ubijaj .
Dodaj żółtka,nie przestawaj ubijać,następnie mąkę,proszek do pieczenia,
kakao.Wymieszaj dokładnie i wlej ciasto do tortownicy(26x28),lekko natłuszczonej
(tortownica może być okrągła lub prostokątna).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180*C i pieczemy około 20-30 minut.
Upieczone ciasto ostudź i przekrój na trzy blaty.
Czekoladę połam na masę i zalej gorącym mlekiem,wymieszaj połącz dokładnie i ostudź.
Połącz z ubitą śmietaną.
Masą przełóż blaty ciasta,częścią posmaruj wierzch tortu oraz jego boki.
Stop czekoladę na polewę i udekoruj nią schłodzony tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz