SKŁADNIKI;10 dag czekolady gorzkiej
10 dag czekolady mlecznej
4 jajka
10 dag cukru
20 ml śmietany kremówki
3 łyżki masła
2 łyżeczki żelatyny(płaskie)
50 ml np;koniaku,brendy lub alkoholu aromatycznego
2 łyżki cukru waniliowego
DO DEKORACJI;
wisienki koktajlowe
wiórka z czekolady białej(zetrzyj białą czekoladę na tarce)
WYKONANIE;
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka przelej do miseczki postawionej nad naczyniem z parującą,wrzącą wodą.
Wsyp cukier,cukier waniliowy.
Czekoladę połam,po czym stop ją w rondelku.
Żółtka z cukrem utrzyj na jednolitą puszystą masę,gdy masa osiągnie konsystencję
gęstej śmietany to wyjmujemy miseczkę z gorącej kąpieli wodnej i wystudź masę,
ale ciągle mieszając.
Do roztopionej czekolady dodaj miękkie masło i starannie wymieszaj,wystudź.
Zimną masę czekoladową połącz z żółtkami.
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Bitą śmietanę połącz z żelatyną oraz z masą czekoladową,następnie powoli wymieszaj z alkoholem.
Krem przekładamy do pucharków i schładzaj go przez 2-3 godzin.
Gotowy deser udekoruj obficie wiórkami z białej czekolady oraz wisienkami koktajlowymi.
Krem możemy wzbogacić posiekanymi kawałkami mlecznej czekolady i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz