SKŁADNIKI; ciasto kawowe1 szkl maślanki naturalnej
1/2 szkl oleju
1 i 3/4 szkl mąki
1 szkl cukru
3/4 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 szkl zaparzonej mocnej kawy(ziarnistej)
SKŁADNIKI; masa śmietanowa
700 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki ekstraktu waniliowego
DODATKOWO;
3/4 szkl niesłodzonej herbaty(np.smakowej)
1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym
WYKONANIE;
Miksuję maślankę,olej,jajko i cukier waniliowy.
Dodaję mąkę z kakao,proszek do pieczenia,sodę,cukier,krótko miksuję.
Wlewam partiami gorącą kawę(razem z fusami),cały czas powoli miksując.
Piekę ciasto 30-40 minut w temperaturze 180*C.
Gdy wystygnie,kroję je na 3 blaty.
Żelatynę rozpuszczam.
Ubijam śmietanę,dodaję cukier puder,wiórki i ekstrakt.
Wlewam żelatynę,miksuję.
Nasączam pierwszy blat ciasta herbatą,rozprowadzam na mim warstwy
kajmaku i masy śmietanowej.
Nakładam drugi blat,robię jak poprzednio i podobnie z trzecim blatem ciasta.
Dekoruję tort masą śmietanową,kokosem,kakao i ewentualnie bezami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz