Wyszukiwarka

SCHAB W MIGDAŁOWO-ZIOŁOWEJ SKORUPCE


SKŁADNIKI;
1,6 kg schabu
8-10 ząbków czosnku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki posiekanej trybuli
sól,pieprz
100 ml oleju
2 cebule
3-4 kromki chleba tostowego
8 dag migdałów posiekanych bez skórki
2 łyżki musztardy
1 łyżka masła(czubata)
WYKONANIE;
Schab umyj,osusz.
Długim wąskim nożem zrób w nim głębokie wcięcia.
Czosnek obierz,posyp  niewielką ilością posiekanych ziół i napełnij nimi wcięcie w schabie.
Schab natrzyj solą i pieprzem.
Cebulę obierz,grubo pokrój i rozłóż na dno brytfanki.
Wlej olej i trochę wody.
Schab natarty i nadziany połóż na cebuli.
Pieczemy w 190*C około 70 minut,polewaj kilkakrotnie wypieczonym sosem.
Z pieczywa tostowego odetnij skórki,a miąższ podsusz na suchej patelni i rozkrusz.
Migdały upraż również na suchej patelni.
Pokruszony chleb tostowy i migdały wymieszaj z resztą pozostałych ziół,masłem oraz musztardą.
Dopraw do smaku solą,pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Około 20 minut przed końcem pieczenia rozsmaruj na schabie masę ziołową-migdałowo i tostową,

piecz do jej zarumienia.

Brak komentarzy: