Wyszukiwarka

TARTA Z SZPARAGAMI NADZIEWANA SEREM

SKŁADNIKI;
1 pęczek zielonych szparagów
10 dag masła
1 szkl mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki ciepłej wody
200 ml śmietany
3 jajka
10 dag żółtego sera startego
sól,pieprz
WYKONANIE;
Pęczek szparagów przygotuj(gotujemy 2 minuty).
Zagnieć kruche ciasto z mąki,masła,soli,wody.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty,przykryj pergaminem,obciąż(np:suchą fasolą)
Piecz w nagrzanym piekarniku 180*C około 25-30 minut,ciasto powinno się lekko zarumienić.
Na upieczonym cieście rozłóż szparagi i zalej masą.
MASA; roztrzep jajka,dodaj śmietanę i starty ser,dopraw do smaku solą i pieprzem
wszystko dokładnie wymieszaj i zalej szparagi.
Pieczemy około 20-25 minut w 180*C.

Brak komentarzy: