Wyszukiwarka

PIEROGI - CEBULASZKI

SKŁADNIKI;
2 kostki twarogu
1 kostka margaryny
2 łyżeczki soli(płaskie)
50 dag mąki
4 cebule
mielona papryka lub zioła prowansalskie
1 jajko
sól,pieprz
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE;
Z twarogu,margaryny,soli i mąki wyrabiamy ciasto(powinno łatwo odchodzić od ręki)
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i razem z przyprawami podsmażamy na tłuszczu,aż się zarumieni.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na niezbyt cienki placek,szklanką wykrajamy kółka,na środek połóż porcję farszu.
Sklej dokładnie po bokach.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(lekko natłuść),smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy czerwoną papryką lub ziołami.
Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor.
Cebulaki są dobrym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Brak komentarzy: