SKŁADNIKI;4 kotlety schabowe(grube)
2 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów(może i mniej)
1/2 łyżeczki cukru
60 ml kwaśnej śmietany
5 dag parmezanu
1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
80 ml oliwy z oliwek
sól,pieprz
WYKONANIE;
Mięso umyj,osusz i delikatnie okrój białą błonkę.
Posyp solą i pieprzem.
Obsmaż na oliwie po obu stronach,podlej odrobiną wody,przykryj i podduś do miękkości.
Owiń je folią aluminiową i odstaw.
Pomidory umyj,pokrój w kostkę,obrany czosnek drobno posiekaj.
Na łyżce oleju króciutko podsmaż czosnek,dodaj pomidory,dopraw solą,
pieprzem,cukrem i podlej 100 ml wodą i chwilę podduś.
Pod koniec wymieszaj mieszankę pomidorową z kwaśną śmietany i połową startego sera(parmezanu).
Dopraw do smaku.
Mięso wyjmij z folii i przełóż do brytfanki.
Na kotletach porozkładaj grubą warstwą mieszankę pomidorową,posyp pozostałym startym
parmezanem i zielonym pieprzem.
Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C i zapiekaj,aż ser się rozpuści.
Schab można podawać z puree ziemniakami lub kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz