Wyszukiwarka

SCHAB FASZEROWANY OWOCAMI

SKŁADNIKI;
1,2 kg schabu
1 pomarańcz duży
8 dag suszonych śliwek
8 dag suszonych moreli
200 ml koniaku
4 ząbki czosnku
sól,pieprz
1 łyżka otartej skórki z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
3 łyżki masła
WYKONANIE;
Suszone owoce zalej koniakiem,odstaw do napęcznienia.
Pomarańcza obierz i podziel na cząstki,połowę z nich pokrój na połówki.
Ząbki czosnku obierz i poprzekrajaj wzdłuż na połowy.
Schab umyj,osusz.
Natnij wzdłuż,nie docinaj do końca,rozłóż i lekko je rozbij oraz oprósz solą,pieprzem.
Wyjmij owoce z koniaku(koniak pozostawiamy do podlewania mięsa).
Dodaj pokrojone pomarańcze,skórkę z cytryny,wlej miód i dokładnie wszystko wymieszaj.
Mieszankę owoców rozłóż wzdłuż na mięsie,połóż na wierzchu połówki czosnku,
złóż mięso i zepnij je lub zaszyj.
Na patelni rozpuść masło,obsmaż schab z każdej strony,przełóż do żaroodpornego naczynia.
Podlej koniakiem(tym co moczyły się suszone owoce),przykryj i piec  około godziny.
Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20-25 minut.

Kilka minut przed końcem dołóż cząstki pomarańczy.

Brak komentarzy: