SKŁADNIKI; biszkopt5 jajek
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
SKŁADNIKI; nadzienie
6-7 jabłek
2 garści rodzynek
2 łyżki budyniu waniliowego
cynamon i cukier(do smaku)
5 dag masła
WYKONANIE;
Blaszkę(dużą,by biszkopt był cienki)wykładam papierem do pieczenia,smaruję
go rozpuszczonym masłem.
Białka ubijam na sztywną pianę,dodaję cukier(po łyżce),miksuję.
Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku,potem mąkę z proszkiem
do pieczenia oraz mak,masę delikatnie mieszam łyżką.
Jabłka obieram i kroję w cienkie paski.
Układam równą warstwę na papierze na blasze,posypuję rodzynkami,budyniem,
cynamonem i cukrem.
Na owoce ostrożnie wylewam ciasto biszkoptowe.
Ciasto piekę 20-30 minut w temperaturze 180*C.
Gorące układam biszkoptem do dołu.
Zwijam roladę,owijam ją ściereczką i pozostawiam do wystudzenia ciasta.
Zimną roladę posypuję cukrem pudrem lub wymieszaj cukier puder z waniliowym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz