Wyszukiwarka

GIOUVETSI - GRECKA ZAPIEKANKA

SKŁADNIKI;
60 dag wołowiny
35 dag makaronu ryżowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
40 dag krojonych pomidorów(puszka)
czerwona papryka
marchewka
1/3 szkl czerwonego wytrawnego wina
1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz
15 dag żółtego startego sera
WYKONANIE;
Wołowinę oczyszczam,myję i osuszam.
Następnie kroję w bardzo drobną kostkę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie na pół twardo(al dente),przelewam wodą i odstawiam.
Na patelni rozgrzewam oliwę(lub olej) i smażę wołowinę na rumiano z każdej strony.
Następnie dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażę około 5-8 minut,dodaję wino,pomidory z puszki.
Po chwili dodaję koncentrat,cukier,szczyptę cynamonu.
Smażę całość około godziny pod przykryciem,od czasu do czasu potrawę trzeba przemieszać.
Jeśli staje się zbyt gęsta,można podlać ją niewielką ilością wody.
Po 20-25 minutach dodaję pokrojoną w kostkę marchew,po 45 minutach paprykę.
Doprawiam,łącze z makaronem,przekładam do natłuszczonej formy i piekę około 45-55 minut
w temperaturze 170*C(pod przykryciem).
Danie odkrywam,posypuję startym żółtym serem i chwilę zapiekam aby się rozpuścił ser.

Brak komentarzy: