SKŁADNIKI;1/2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
1-2 łyżeczki oleju
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy,gotujemy i mielimy.
Wkładamy do miski,dzielimy na cztery równe części,1/4 część ziemniaków odkładamy
i w to miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki.
Dodajemy jajko,sól i odłożoną część ziemniaków.
Zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,następnie lekko spłaszczamy,a na środku
robimy palcem dziurkę(wgniecenie).
Do osolonego wrzątku wlewamy olej.
Wkładamy kluski i gotujemy do momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Wyjmujemy ,starannie osączamy.
Kluski podajemy do mięsa,gulaszu lub polewamy sosem,również można podawać
okraszone podsmażonym boczkiem z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz