SKŁADNIKI; na ciasto1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI; na farsz
1 kg jagód
2-4 łyżki cukru
WYKONANIE;
Mąkę z jajkami,szklanką ciepłej wody i solą dokładnie wyrabiamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkujemy ciasto na cienki placek i wycinamy szklanką krążki.
Jagody opłucz,osącz i posyp cukrem,dokładnie przemieszaj.
Nakładamy po łyżce na każdy krążek ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi formujemy pierogi.
Pierogi ostrożnie wkładamy do wrzącej wody.
Gotujemy,aż wypłyną na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy i podajemy.
Podajemy jeśli lubimy z ubitą śmietaną i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz