Wyszukiwarka

PIZZA Z RUKOLĄ I SZYNKĄ PROSCUTTO

SKŁADNIKI;
2,5 szkl mąki
250 ml mleka
1 op drożdży instant
10 dag rukoli
15 dag szynki proscutto
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
15 dag mozzarelii
8 dag sera żółtego
olej
WYKONANIE;
Drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do mąki z 2 łyżkami oleju oraz resztę mleka.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
Koncentrat pomidorowy mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami(roztartymi).
Sos dopraw do smaku.
Szynkę kroimy w 1,5 cm,kawałki,a mozzarellę w plastry,żółty ser zetrzyj.
Ciasto cienko rozwałkuj.
Blaszkę nasmaruj lekko tłuszczem i połóż na niej rozwałkowany placek .
Ciasto smarujemy sosem pomidorowtym,układamy mozzarellę.
Pieczemy około 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 -200*C.
Wyjmujemy i rozkładamy kawałki proscutto,rukolę ,ponownie proscutto i posypujemy żółtym serem.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 2-5 minut
Z podanych składników wyjdzie wam 3 pizze o średnicy 30 cm

Brak komentarzy: