Wyszukiwarka

PIZZA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SKŁADNIKI; na ciasto
1/2 kg mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
SKŁADNIKI; na farsz
1/2 kg szpinaku
100-150 g fety
1 cebula
2 ząbki czosnku
35 dag żółtego sera
oliwa z oliwek
pieprz
WYKONANIE;
Drożdże,cukier rozpuść w 1/2 szklance ciepłej wody,dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na około 20 minut(przykrywamy).
Pozostała mąkę wymieszaj z solą,wlej zaczyn i zagniatamy.
Dodaj oliwę,zagniatamy ciasto (ciasto powinno być miękkie i puszyste więc trzeba dodać trochę ciepłej wody)
Jeśli ciasto odchodzi od rąk jest gotowe.
Podziel go na 4 części.
Szpinak kroimy,cebulę siekamy,czosnek przeciskamy przez praskę lub zetrzyj na tarce o małym oczku.
Na oliwie podsmażamy cebulę,dodajemy czosnek i szpinak.
Dusimy i doprawiamy do smaku.
Porcję ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę(średnica 24 cm),rozkładamy 1/4 szpinaku,
posypujemy 1/4 pokruszonej fety i 1/4 startego żółtego sera.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 25-40 minut.
W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe pizze.

Brak komentarzy: