Wyszukiwarka

PIEROGI - TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

SKŁADNIKI; na ciasto 
1 jajko
2 szkl mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Sos truskawkowy ze śmietaną
250 ml śmietany 30%
30 dag truskawek
2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE;
Z mąki,jajka,cukru pudru i szklanki letniej wody wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wycinamy krążki.
Na krążkach układamy po 1 truskawce,sklejamy brzegi.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
Pierogi wkładamy do wrzątku,gotujemy około 5-7 minut,aż wypłyną na wierzch.
SOS; pozostałe truskawki miksujemy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na krem,dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy pierogi.

Brak komentarzy: