Wyszukiwarka

DIETETYCZNE LANE KLUSKI

SKŁADNIKI;
3 łyżki mąki pełnoziarnistej(czubate łyżki)
1 łyżka niemielonego siemienia lnianego
1 łyżka otrębów pszennych
1 jajko
1 szkl mleka
sól
WYKONANIE;
Jajko wbijamy do kubka i roztrzepujemy widelcem.
Wsypujemy mąkę,siemię i otręby,wlewamy 5 łyżek wody i mieszamy.
Masa powinna być gęściejsza niż ciasto na naleśniki.
Mleko zagotuj ,masę wlewamy strumieniem do gotującego się mleka,nie mieszając,
tak aby równomiernie przykryła dno naczynia.
Po minucie mieszamy,aby kluseczki odkleiły się od dna (kluski podzielą się na mniejsze
kawałki i nieco zagęszczą mleko).
Gotujemy jeszcze minutę.
Zdejmujemy z ognia,solimy i od razu podajemy.
Zawarty w składnikach błonnik zapewni prawidłową pracę jelit oraz sprawi,że posiłek
będzie bardzo syty, a jednocześnie zdrowy.

Brak komentarzy: