SKŁADNIKI; na ciasto2 dag drożdży
1/2 szkl śmietany(12%)
2 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
sól
cukier
SKŁADNIKI; na farsz
1 cebula
20 dag sera żółtego
10-13 pieczarek
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do giros
ostra papryka mielona
olej do smażenia
POTRZEBNE TEŻ;
1 jajko
sezam
bazylia
WYKONANIE;
Margarynę roztapiamy,studzimy.
Śmietane łączymy z drożdżami,odrobiną cukru i szczyptą soli.
Dodajemy mąke,margarynę,wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Robimy farsz; fileta kroimy na małe kawałki,oprószamy przyprawami i podsmazamy
na patelni na złoty kolor.
Pieczarki,cebulę kroimi i podsmażamy na osobnej patelni.
Podsmażone warzywa wieszamy z mięsem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części,każdą rozwałkujemy na cienkie placki.
Szklanką wycinamy kółka,nakładamy porcję farszu i odrobinę startego żółtego sera.
Zlepiamy brzegi pierożka i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko
natłuszczonym.
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem,bazylią.
Pieczemy w temperaturze 180*C około 20-25 minut,aż się zarumienią.
Pierożki można podawać z dzadzykami lub innym sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz