SKŁADNIKI;na ciasto50 dag mąki
4 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka cukru
olej
SOS POMIDOROWY;
2 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano
sól,pieprz
SKŁADNIKI;na farsz
50 dag pieczarek
10 plasterków szynki
1 słoiczek oliwek zielonych
20 dag żółtego sera
1 cebula
przyprawa włoska
sól,pieprz
olej do smażenia oraz do posmarowania blaszki.
WYKONANIE;
Drożdże rozkruszamy,mieszamy z cukrem i solą.
Wlewamy 300 ml przegotowanej ciepłej wody,wymieszaj i odstawiamy na około 15 minut.
Do przesianej mąki wlewamy 2 łyżki oleju,dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto.
Ciasto z góry posmaruj olejem i odstaw na godzinę.
Pieczarki kroimy w paseczki i smażymy z pokrojoną w piórka cebulą,dopraw do smaku.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 2 łyżkami wody,doprawiamy ziołami,solą pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę(25x35 cm) lekko posmarowana tłuszczem.
Smarujemy ciasto sosem układamy składniki nadzienia.
Nagrzej piekarnik do 200*C i pieczemy pizzę około 15-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz