SKŁADNIKI;1 kg mąki
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
250 ml mleka
1 puszka krojonych pomidorów
8 plastrów szynki
4 parówki
sól,pieprz
2 łyżki kukurydzy
8 pieczarek
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek lub olej
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii i oregano
kostka bulionowa z oliwą i ziołami
WYKONANIE;
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego wody,a następnie z mąką i dodajemy 1 łyżeczkę soli,
mleko i 250 ml wody,wyrabiamy ciasto.
Na oliwie podsmaż lekko zmiażdżony czosnek dodaj pomidory,kostkę bulionową,sól,pieprz i zioła.
Gotujemy aż powstanie gęsty sos.
Ciasto rozwałkuj i połóż na natłuszczoną blaszkę(średnica 32 cm).
Nakładamy sos ,pokrojone,pieczarki,szynkę,oliwki,parówki oraz kukurydzę.
Posyp ziołami,ułóż mozzarellę.
Nagrzej piekarnik do 190-200*C i pieczemy około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz