SKŁADNIKI; na ciasto1 jajko
70 dag maki
1 łyżeczka płaska soli
1/2 litra ciepłej wody
SKŁADNIKI; na farsz
2 cebule
60 dag pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżka bułki tartej
sól,pieprz możecie dodać też vegete
WYKONANIE;
FARSZ; cebulę kroimy i podsmażamy na oleju,dodajemy starte na tarce (duże oczko)pieczarki
podsmażamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i vegetą.
Podsmażamy aż odparuje sok z pieczarek,dodajemy bułkę tartą i lekko wymieszaj wszystko.
Ciasto; mąkę,jajko,sól,wodę i zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy szklanką wykrajamy kółka,na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut,aż wypłyną na wierzch.
Pierogi okraszamy podsmażoną cebulką z boczkiem i jak ktoś lubi można posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz