Wyszukiwarka

PIEROŻKI Z AJWAREM

SKŁADNIKI;
1 jajko
25 dag twarożku naturalnego homogenizowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki pasty ajwar
1 papryka duża
4 łyżki kukurydzy z puszki
20 dag mąki(mąka też będzie potrzebna do posypania)
2-3 łyżki mleka
WYKONANIE;
Twarożek mieszamy z jajkiem i szczyptą soli,dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zagniatamy ciasto.
Z papryki usuń gniazdko z nasionami, a całość pokroimy w drobną kostkę.
Mieszamy pokrojoną paprykę z ajwarem i kukurydzą.
Ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąką,szklanką wycinamy kółka  i nakładamy porcję farszu.
Formujemy pierożki i zlepiamy dobrze brzegi.
Pierożki kładziemy na blaszce (posmarowanej tłuszczem)miejsce zlepienia pierożka u góry.
Posmaruj pierożki mlekiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180*C , aż się zarumienią.

Brak komentarzy: