SKŁADNIKI; na ciasto1 jajko
30 dag mąki
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
SKŁADNIKI; na farsz
15 dag tłustego twarogu
5 dag fety
1 jajko
10 dag szpinaku
1/2 pora małego
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżeczka startego chrzanu
2 ząbki czosnku
masło
sól,pieprz
WYKONANIE;
FARSZ; sery dwukrotnie mielimy,mieszamy z jajkiem,drobno posiekanym porem,chrzanem,
koperkiem i natką pietruszki oraz doprawiamy do smaku.
Szpinak podsmażamy na maśle,dodajemy starty czosnek i przesmażamy,odstawiamy do ostudzenia.
Zmielony twaróg z fetą połączymy ze szpinakiem.
CIASTO; mąkę,jajko,szczypta soli i letnią wodą zagniatamy ciasto.
Rozwałkujemy,szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz,zlepiamy brzegi pierogów.
Gotujemy w osolonym wrzątku 5-7 minut do wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podajemy pierogi z roztopionym masłem lub skwarkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz