Wyszukiwarka

MUS Z BITĄ ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI;
2/3 litra śmietany kremówki
10 dag czekolady mlecznej
20 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki koniaku lub rumu
listki mięty lub melisy do dekoracji
4 łyżeczki kakao słodkie
WYKONANIE;
Śmietanę kremówkę bobrze należy schłodzić.
Połowę gorzkiej czekolady rozpuść z masłem.
Całą mleczną czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
Żółtka oddziel od białek,a następnie utrzyj je z połową cukru na puszystą masę.
Z białek i reszty cukru oraz szczypty soli ubij na sztywno pianę.
Ubij również schłodzoną śmietanę.
Płynną czekoladę - zarówno gorzką jak i mleczną delikatnie połącz z masą żółtkową,
pianą z białek,dwiema łyżkami bitej śmietany oraz alkoholem.
Następnie czekoladowy mus wkładamy do pucharków(4 porcje),odstaw na chwilę do lodówki.
Rozpuść resztę gorzkiej czekolady w gorącej kąpieli wodnej.
Wyjmij mus z lodówki,polej go lekko schłodzoną roztopioną gorzką czekoladą.
Na wierzch nałóż obfitą porcję bitej śmietany.
Wierzch deseru posyp słodkim kakao(zamiast kakao możesz zetrzeć mleczną czekoladę na wiórki),
całość udekoruj listkami melisy lub mięty.
Mus podajemy od razu.

Brak komentarzy: