SKŁADNIKI; na ciasto3 szkl mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI; na farsz
50 dag twarożku
2 żółtka
rodzynki
cukier puder
cukier waniliowy
WYKONANIE;
Mąkę dokładnie mieszamy ze szklanką ciepłej wody,jajkiem i olejem.
Wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto.
MASA; twarożek mieszamy z żółtkami i rodzynkami.
Dodajemy oba cukry do smaku i mieszamy dokładnie.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek,szklanką wycinamy krążki.
Na każdy krążek nakładamy porcję masy,dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie.
Rodzynki warto wcześniej namoczyć.
Pierogi można posypać brązowym cukrem i polać 30% śmietanką wymieszaną ze szczyptą cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz