SKŁADNIKI;na ciasto
1 kg mąki
1 jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej
SKŁADNIKI;na farsz
2 kg ziemniaków ugotowanych
1 kg twarogu
4 cebule średnie
20 dag smalcu
sól,pieprz,vegeta
WYKONANIE;
Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub mielimy,dodajemy rozdrobniony twaróg.
Cebulę obieramy i kroimy,podsmaż na rozgrzanym smalcu.
Dodajemy do masy ziemniaczano-twarogowej.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem oraz vagetą i dokładnie mieszamy.
Ciasto; mąkę przesiej do miski,dodaj jajko,śmietanę i ciepłą wodę(tyle ile potrzebuje ciasto).
Wyrabiamy gładkie ciasto ,rozwałkowujemy a następnie wykrajamy szklanką krążki.
Na krążki nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 5-7 minut aż wypłyną na powierzchnię.
Pierogi podajemy polane podsmażoną cebulą z boczkiem lub usmażonymi na złoto skwarkami.
1 kg mąki1 jajko
2 łyżki śmietany kwaśnej
SKŁADNIKI;na farsz
2 kg ziemniaków ugotowanych
1 kg twarogu
4 cebule średnie
20 dag smalcu
sól,pieprz,vegeta
WYKONANIE;
Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub mielimy,dodajemy rozdrobniony twaróg.
Cebulę obieramy i kroimy,podsmaż na rozgrzanym smalcu.
Dodajemy do masy ziemniaczano-twarogowej.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem oraz vagetą i dokładnie mieszamy.
Ciasto; mąkę przesiej do miski,dodaj jajko,śmietanę i ciepłą wodę(tyle ile potrzebuje ciasto).
Wyrabiamy gładkie ciasto ,rozwałkowujemy a następnie wykrajamy szklanką krążki.
Na krążki nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 5-7 minut aż wypłyną na powierzchnię.
Pierogi podajemy polane podsmażoną cebulą z boczkiem lub usmażonymi na złoto skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz