SKŁADNIKI;na ciasto3 szkl mąki
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
szczypta lubczyku
SKŁADNIKI;na farsz
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki lubczyku
sól,pieprz
1/2 kg kapusty kiszonej
olej
WYKONANIE;
FARSZ; kapustę kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy.
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju.
Mięso rumienimy,dodajemy kapustę,cebulę,zmiażdżony czosnek i doprawiamy do smaku.
Składniki ciasta zagniatamy z 1 szklanką ciepłej wody(gorącą ale nie wrzątkiem).
Rozwałkujemy wykrajamy kółka,na środek kładziemy farsz i zlepiamy brzegi.
Wkładamy do wrzącej wody,gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy.
Pierogi są smaczne lekko podsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz