SKŁADNIKI; na ciasto1/2 kg mąki pszennej
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Potrzebne;
4-5 bananów
śmietana 30%
roztopione masło
cukier
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy sól,olej oraz żółtko.
Wlewamy 250 ml ciepłej wody,wyrabiamy jednolite miękkie ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje,każdą rozwałkujemy na placek(2-3 mm) i wycinamy szklanką krążki.
Banany obieramy,kroimy w plasterki około 1 cm.
Po jednym kawałku nakładamy na każdy krążek i zlepiamy brzegi.
Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy.
Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze ze 2 minuty.
Gorące pierogi polewamy odrobiną roztopionego masła i śmietaną.
Możemy również posypać cukrem lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz