Wyszukiwarka

PAMPUCHY Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI; 
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
2 żółtka
2 łyżki masła
2 dag drożdży
2 łyżki cukru
sól
POTRZEBNE;
około 15 dag drylowanych wiśni z kompotu
około 50 ml słodkiej śmietany
WYKONANIE;
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy.
Rozczyn wlewamy do miski z mąką,dodajemy żółtka,masło,cukier,sól i wyrabiamy ciasto.
Miskę przykryj ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny.
Z ciasta formujemy małe bułeczki,układamy i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Szeroki garnek z wodą przykrywamy gazą,mocno obwiązujemy sznurkiem.
Zagotowujemy wodę.
Bułeczki układamy na gazie,a następnie przykrywamy wysoką miską.
Parujemy około 10 minut.
Podajemy z wiśniami polane śmietaną.
Pampuchy można również przygotować w garnku do gotowania na parze.
Doskonale smakują z dowolnym musem owocowym lub sosem czekoladowym.

Brak komentarzy: