Wyszukiwarka

KLUSKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI;na ciasto
1,5 kg ziemniaków
2 szkl mąki
2 jajka
SKŁADNIKI; na farsz
1 kg pieczarek
1/2 kg mięsa mielonego
sól,pieprz
POTRZEBNE BĘDZIE;
1-2 cebule średnie
kilka plastrów boczku
WYKONANIE;
CIASTO; ziemniaki gotujemy,przeciskamy przez praskę.
Gdy ostygną wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z mąką,jajkami na jednolitą masę.
FARSZ; pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach,smażymy z mięsem mielonym.
Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą,pieprzem.
Z ciasta formujemy placuszki,na środek placka kładziemy porcję farszu i formujemy
lekko podłużne kluski.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-7 minut,aż wypłyną na powierzchnię.
Boczek kroimy w kostkę,lekko podsmaż i dodaj pokrojoną cebulę,smażymy.
Tym okraszamy nasze kluski.

Brak komentarzy: