SKŁADNIKI;60 dag mąki(około)
1 szkl mleka
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
WYKONANIE;
Z drożdży,mleka,cukru i łyżki mąki robimy zaczyn.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do reszty mąki dodajemy jajka,sól i zaczyn,wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,formujemy pyzy i pozostaw do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę,przykrywamy lnianą lub płócienną ściereczką,
obwiązujemy sznurkiem dookoła garnka.
Gdy woda zacznie wrzeć,układamy pyzy na ściereczce,następnie przykryj je miseczką.
I w taki sposób gotujemy na parze około 5-10 minut.
Takie można podawać z gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz