Wyszukiwarka

KARTACZE Z MIĘSEM

SKŁADNIKI;
2 kg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 dag mięsa mielonego(wieprzowe lub mieszane z wołowym)
2 cebule
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
sól,pieprz
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy,połowę ziemniaków gotujemy,a resztę ścieramy na tarce(jak na placki ziemniaczane).
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę,surowe odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z ugotowanymi.
Wsypujemy mąkę,wyrabiamy ciasto.
Cebulę obieramy i i kroimy w kostkę.
Mięso dusimy około 20-30 minut na oleju z przyprawami i cebulą.
Gdy przestygnie formujemy małe kulki.
Odrywamy małe kawałki ciasta i spłaszczamy,na środek kładziemy kulkę mięsną,
i zlepiamy nadając owalny kształt.
Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 10-15 minut,aż wypłyną na powierzchnię.
Kartacze najlepiej smakują okraszane podsmażoną na tłuszczu cebulką z boczkiem lub skwarkami.

Brak komentarzy: